Bonderomantikk på sengekanten

SONY DSC

Jeg er i utgangspunktet ingen bokorm, ei heller veldig litterært anlagt.. Jeg tror knapt jeg hadde lest ei hel bok før fylte 20 år. Men det var før jeg for ca. 1 år siden begynte på boken Storgårdsfolk. Først en bok, så en til.. og vips – plutselig hadde jeg lest 50 bøker! (Ja, pocketbøker vel og merke..)

Jeg har ikke tenkt å anmelde bøkene, for det er jo ikke helt min jobb. Men jeg kunne tenke meg å skrive litt om hvorfor jeg liker å lese disse bøkene.

Storgårdsfolk, skrevet av Eva Stensrud, utspiller seg på en gård på Hedemarken tidlig på 1800-tallet. Her følger vi odelsjenta Johanna og hennes familie og omgangskrets. Barn kommer til, dramatikk stelles i stand, lidenskapelig kjærlighet oppleves, sykdom treffer de mest utenkelige, skambelagte tema kommer opp i dagen og storbøndenes liv skiller seg sterk fra en enkel husmanns. Rett og slett fantastisk spennende for den som liker bøker og historier fra det gamle bonde-Norge!

Forfatter har sagt at serien skal avsluttes når hun når bok 60, og jeg må ærlig innrømme at jeg kommer til å savne alle karakterene på Stor-Guldberg. På siden http://www.minbokverden.net/  kan man se oversikt over ulike utgivelsesdatoer av Norske serier, en god side om man er interessert i bøker og Norske serier.

Fjellroser, av Laila Brenden, utspiller seg også tidlig på 1800-tallet. Historien forgår i Bøverdalen og Jotunheimen. Her følger man de foreldreløse søstrene Anna og Rise som kommer som tjenestejenter til en storgård i bygda. Det er hardt å arbeide for andre, men så lenge søstrene har hverandre kan ingenting gå galt. Men ting går til tider veldig galt, og søstrene må virkelig kjempe for både friheten og tilværelsen. Begge jentene setter spor hos menneskene i og rundt bygda, der blant annet minstejenta Rise har evner som nær sagt kan flytte fjell.. Jeg blir virkelig både fascinert og glad i disse to hovedpersonene, der jeg føler deres smerte og gleder meg og ler med de når ting går godt. Jeg vet jo at det bare er en fiktiv historie, men sannheten er jo faktisk den at forfatter har tegnet et bilde av fortiden som til tider stemmer skremmende godt (mye står jo i historiebøker om f.eks holdninger, væremåte, verdier, mat og tradisjoner).

Hannah, av samme forfatter som ovenfor, utspiller seg i Hemsedal og Danmark. Sterke Hannah har mange år levd i et stormfullt ekteskap, men ettersom tiden går klarer Hannah å frigjøre seg fra sitt rigide liv. Hannah har en sønn som har evner som gjør at han ser ting som skjer i framtiden, noe som skaper både gleder og sorger. Jeg blir så levende engasjert av å lese denne serien, at jeg til tider må felle en liten tåre eller dra på smilebåndet i visse situasjoner. (Ja, jeg er nok over gjennomsnittet følsom..)

Disse tre seriene har mange fellestrekk. Og i all hovedsak tror jeg grunnen til at jeg liker slike serier er den bonderomantiske stemningen, de gamle bygningene, dyrene, naturen, menneskene med de gamle tradisjonene, gårdslivet og beskrivelsene om en sommer på stølen. Alle disse momentene gir meg en god følelse – en følelse av ro og harmoni. Jeg vet jo at det ikke bare var fryd og gammen før i tiden, og vi har det jo tross alt bedre i dag med tanke på økonomi, hjelpemidler og et bedre kvinnesyn. MEN, om man ser gjennom dette, og ser på det positive man hadde før – ja, da gir det meg en god følelse.

Jeg har sagt det før, men sier det igjen; jeg er tradisjonell, og elsker gamle ting!

Dette er noen bilder fra hus nr.2 her på gården, gamlehuset eller gamlestua som vi kaller det, noe jeg har tenkt å blogge om ved en senere anledning.

Jeg gleder meg allerede til kveldens romantikk på sengekanten..

Hannah skal leses, noe som gir meg et godt utgangspunkt til en god natts søvn 🙂

2 thoughts on “Bonderomantikk på sengekanten

    • Ja, det var den egentlige årsaken til at jeg også begynte å lese. Og tydeligvis var det bra at vi tok sjansen! Ja, jeg vil gjerne låne Arvesynd etter jeg er ferdig med Hannah 🙂 Hører at det skal være en god serie 🙂

      Liker

Jeg blir veldig glad og takknemlig om du legger igjen en liten hilsen eller kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s