Motivasjon fra hjertet!

Det siste året har for meg vært en berg og dalbane, både fysisk og psykisk. For noen måneder siden fikk jeg diagnosen ulcerøs kolitt, som er en betennelsessykdom som rammer i tykktarm – og som i følge ekspertisen er kronisk. Det var jo på en måte fint å endelig få vite hva som feilte meg, etter måneder med trøtthet og slitenhet. Problemet er at jeg er ekstremt følsom ovenfor medisiner, og jeg sliter litt med å finne en medisin som kan holde sykdommen i sjakk. Av denne grunn er jeg for tiden ute av arbeid, da jeg sliter med fysisk lite energi (til tider ingen energi!). Men jakten på den perfekte medisin fortsetter selvfølgelig! I tillegg til dette har jeg også noe som heter candida, noe jeg har funnet ut via prøver på Balderklinikken. Jeg velger å ikke utdype mer om dette her, da det er  forholdsvis omfattende. Jeg får god oppfølging fra Balder, og håper og tror at jeg en dag vil bli kvitt denne soppen (ja, sopp – ekkelt, men sant). Via kosthold og etter hvert medisiner vil nok jeg seire over den! Det er kanskje verdt å nevne at en slik candidaproblematikk ikke er ansett som en diagnose eller et stor problem i legenes vitenskapelige verden – som betyr at det ikke finnes nok forskning eller evidens om tema enda.

Det å gå å være sjuk over en så lang periode, og da heller ikke vite om eller når man blir seg selv igjen, er noe jeg ikke ønsker min verste fiende! Det eneste jeg ønsker er å bli frisk, begynne å jobbe igjen, kanskje studere litt mer, begynne å trene – ja, rett og slett få mitt gamle liv tilbake! Men.. det er da ingen grunn til å legge inn årene for det! Alle har perioder i livet som ikke går som planlagt, og selv om vi liker å planlegge framtiden – så er det ikke alltid de planene man lager seg vil skje. Kanskje man må lage nye planer eller kanskje planene får en annen «tidsfrist» enn antatt. Selv om den fysiske energien til tider svikter helt, er heldigvis min mentale funksjon på topp! Noe positivt er det jo alltids. Det har tatt lang tid for meg å godta å være sjuk (til tider har jeg fortsatt ikke gjort det), men av erfaring så er det å «lulle» seg inn i sjukdommens verden ikke alltid til det beste. Det er nettopp av denne grunn jeg lager en blogg som ikke vil ha stor fokus på dette, men heller de positive og morsomme tingene i livet! Selv om sykdommen er en del av livet mitt i dag – er det ikke meg – for forhåpentligvis vil denne perioden av livet plutselig bli borte, og det vil ikke lenger være en like stor del av livet lenger. Så lenge man har håp og tro for at det vil skje – så tror jeg det vil skje! Hva hadde vel menneskeheten vært uten håpet?

SONY DSC

Det er en grunn til at jeg ville skrive om dette, fordi det er en fin innledning til dagens «tema». Det er viktig å ha ting i livet som gir mening og glede, noe som kan gi drivkraft i hverdagen! Dette leder meg inn på det velkjente begrepet motivasjon, som ofte blir brukt i en sammenheng hvor et menneske eller en gruppe har en genuin interesse og vilje for å utføre en eventuell handling. Men alle og enhver er unike på sin måte, og derfor blir vi også motivert av ulike ting. Her er det den indre motivasjonen som teller, der man får muligheten til å gjøre ting som virkelig gir en indre glede. Det skal være noe som kommer fra ditt hjerte, ikke noe som man gjør for å oppnå ulike former for belønning (økt lønn eller andre goder). Jeg er helt overbevist over at alle mennesker har en eller flere slike indre motivasjoner, men det er ikke sikkert man er klar over hva det er enda.

Jeg har selvfølgelig mange ting som gir meg glede, men en av de tingene er hus og hjem og interiør! Når jeg får en ide, lager noe nytt, pynter bordet på en ny måte, henger opp nye gardiner, lager det hyggelig for meg selv og andre rundt meg – det kommer fra hjertet – altså da er jeg inne i en tilstand av mening og glede. Sosialpsykologen Mihaly Csikszentmihalyi har utviklet teorien som beskriver dette, der han legger vekt på å havne i en slags «flytsone». Når barn leker noe de syns er kjempe gøy, der de blir helt oppslukt at det som skjer, der de glemmer både tid og sted, da befinner se seg i en flytsone. Han hevder at man er indre motivert når man befinner seg mellom angst og kjedsomhet.

Hus, hjem og interiør er min flytsone! Det er noe som er lystbetont, og noe som gjør at jeg glemmer bort å se på klokka. Det er svært viktig for vår mentale helse å havne i en flyt, man kan si at det er slags terapi for kropp og sjel. Slike øyeblikk i livet, der vi er tilstede her og nå er gull verdt. Finne ting eller aktiviteter som gir mening for deg, kan være helsebringende, og kan i andre ledd føre til mer motivasjon og mer glede til å mestre det som måtte møte deg av motgang i hverdagen.

images

Du er din egen sannhet, og hva som er riktig for deg, er ikke nødvendigvis riktig for andre. Det er i hvert fall mine filosofiske mandagstanker.

Jeg håper du kjenner til din egen «flyt» – en sånn som kommer fra hjertet 🙂

Legg gjerne igjen et spor etter deg.

smile4

3 thoughts on “Motivasjon fra hjertet!

  1. Tilbaketråkk: Hjemmelaget after eight sjokolade | I et lite Norgesglass

  2. Vondt at du skal slite med helsa, Line. Tenker mye på deg. Godt å høre at du ikke gir opp, men klarer å se framover og finner gleden i de «nære ting». Personlig har jeg aldri hatt behov for de store opplevelsene. Jeg finner glede, ro og mening i de «nære tingene»; familien, heimen, stillheten i naturen, en dose «fysisk fostring» og sist, men ikke minst, dyra mine. En god klem fra tante 🙂

    Liker

    • Selv om hverdagen til tider er ganske frustrerende med tanke på mangel av overskudd og energi, er det jo helt meningsløst å gi opp. Så lenge jeg har håpet på at jeg skal bli bedre, velger jeg å tro at det vil gå 🙂 Og når man går så lenge med vondter her og der og lite energi får man jo virkelig tid til å tenke over ting og tang.. Da har jeg gjort meg mange observasjoner og erfaringer som faktisk har gitt meg mye positivt 🙂 Det gjelder bare å stoppe opp å tenke, føle, overveie.. Akkurat som du sier, du finner glede i de «nære ting», og alle har vi ting som gir oss mening – og det er viktig å finne det som gir mening for oss selv, og ikke for andre. Du hadde nok aldri klart deg uten dyreflokken din 🙂

      Liker

Jeg blir veldig glad og takknemlig om du legger igjen en liten hilsen eller kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s